24 Temmuz 2020 Cuma

Galata Kulesi’nin Hikayesi ve Efsaneleri Nelerdir? Nasıl gidilir?

Eskiden, İsa Kulesi olarak bilinen Galata Kulesi’nin inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber M.S 500’lü yıllarda olduğu söylenir. Galata Kulesi, bölgenin en eski ve en önemli eseri olarak sayılır. Romalılar, Venedikliler, Cenevizliler ve Osmanlılar kuleyi farklı amaçlar için kullanmıştır.

 Galata Kulesi tarihi

Galata kulesi, dünya üzerinde bulunan en eski kulelerden birisidir. Bizans İmparatoru Anastasius, 528 yılında kuleyi inşa ettirmiştir. Ardından 1204 yılına kadar ayakta kalan Galata Kulesi, o tarihte yaşanan IV. Haçlı Seferiyle tahrip edilmiştir. Sonrasında 1348 yılında Galata Kulesi, yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından tekrar yapılmıştır. O dönemde kentin en büyük binası olmuştur.



Galata Kulesi, Türklerin eline geçtiğinde ise her yüzyılda özenle yenilenmiştir. 16. Yüzyılda ise Hristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. III. Murat’ın izni ile de 1579’a kadar rasathane olarak kullanılmış sonrasında ise kapatılmıştır..

17. yüzyılda ise Hezarfen Ahmet Çelebi, tahtadan yapılmış kanatlarını sırtına takarak, tam 1638 yılında, Üsküdar – Doğancılara uçmuştur. Bu uçuş, tüm dünya ülkelerince ilgi görmüş hatta İngiltere’de bu uçuşu için gravürler yapılmış.

1717’den sonra ise yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. O dönemlerde çevrede çıkan bir yangın büyük bir davul yardımıyla halka duyurulurdu. 1831 yılında ise bir yangında kulenin büyük kısmı hasar görmüştür. 1875 yılında da tepesinde duran külah devrilmiştir. 1965 – 1967 arasında yapılan restorasyon çalışmalarının sonucunda da bugünkü görünümünü almıştır. Galata Kulesi’nin Özellikleri

Yerden çatı ucuna kadar olan yüksekliği 69,90 metre, duvar kalınlığı 3,75 metre, iç çapı 8,95 metre ve dış çapı da 16,45 metredir. Yapılan fizik hesaplamalarına göre de ağırlığı 10,000 tondur. Kalın gövdesi ise işlenmemiş moloz taşıyla yapılmıştır. Derinlerindeki çukurların altında bulunan kanallarda çok sayıda kafatası ve kemik bulunmuştur. Bu sebeple de orta boşluktaki bodrumun zindan olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Galata Kulesi Nerede

Galata kulesi Beyoğlu’nda, Bereketzade mahallesi, Galata Kulesi sokağında yer alır. Galata Kulesine Nasıl Gidilir?

Galata Kulesine çeşitli ulaşım çeşitleri kullanılarak rahatlıkla gidilebilir. Bunlar özel araç ya da toplu ulaşım araçlarıdır. Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Tarlabaşı yolundan Taksim’e çıkarken sol tarafta Galata Kulesi tabelasından girerseniz Galata Kulesine ulaşacaksınızdır. Kulenin çevresinde park alanları bulup, arabanızı park edebilirsiniz. Toplu Ulaşım İle Nasıl Gidilir?

İlk olarak Taksim’e ulaşılması gerekmektedir. Sonrasında İstiklal Caddesi’nin sonuna gelip yaklaşık 500 metre bir yürüyüş ile kuleye varılır.

Eminönü tarafından ulaşmak için ise; Karaköy yolunu kullanarak Bankalar Caddesi’nin yokuşunu çıkarsanız kuleyi bulabilirsiniz. Galata Kulesi 2018 Giriş Ücreti Nedir?

Galata Kulesi’ni sabah saat 9.00 ile akşam saat 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ücretleri ise;

Türk ziyaretçiler 10 TL, Öğrenciler 5 TL, Yabancı (turist) ziyaretçiler 25 TL, 5 yaş altındaki çocuklar içinse ücretsizdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder